Yoga Nidra

Dit wordt ook wel 'yoga van de slaap genoemd, is afgeleid van de trantra's en is een diepgaande ontspanningstechniek, die bestaat uit een systemathische methode om het lichaam maar vooral het mentaal, tot rust te brengen.

Het is een oefening die gewoonlijk twintig tot 45 minuten duurt en wordt ook wel een natuurlijk kalmeringsmiddel genoemd om drie spanningen in ons lichaam: die van de spieren, ons mentaal en emotioneel, tot rust te brengen.

 

Hoewel we menen ons te ontspannen als we met een kop koffie, een drankje of een sigaret een krant lezen of de tv aanzetten, zou dit nooit voldoende zijn als wetenschappelijke definitie van ontspanning. Dit zijn alleen zintuiglijke afleidingen. Werkelijke ontspanning is een ervaring die dit alles ver te boven gaat en daarvoor moet je bewust blijven. Yoga Nidra is dan ook de staat van dynamische slaap.

 

De term Yoga Nidra is afgeleid van 2 Sanskriet woorden:

- yoga: eenheid of éénpuntige aandacht, en

- Nidra: slaap

 

Bij Yoga Nidra wordt het bewustzijn bij de hand genomen en volgens een welbepaalde volgorde, door het volgen van gesproken opdrachten, rondgeleid in het lichaam: bewust worden van de adem, het gewaar worden, het mentaal versterken via visualisaties. Je word als het ware een onthechte toeschouwer.

In zijn eenvoudigste vorm leidt het via ontspanning naar binnen, de zintuigen worden naar binnen getrokken. Wanneer je meer oefent en niet meer zo nu en dan wegdoezelt maar steeds meer met je aandacht erbij kunt blijven, wordt het een meditatievorm. Het oor is het enige orgaan dat alert is want het luistert. 

 

Het is geen concentratie, dat moet eigenlijk helemaal niet. Je aandacht gaat alleen maar van het ene punt naar het andere en je blijft je bewust van wat er gebeurt. Als je je in Yoga Nidra probeert te concentreren, blokkeer je de natuurlijke stroom van gewaarzijn die de geest steeds dieper en dieper voert in het Zelf.

 

Yoga Nidra wordt gedaan in Shavasana (liggende houding) waarbij het belangrijk is comfortabel te liggen en jezelf warm te houden. Vervolgens volg je de instructies van de docent op, die je als gids rondleidt in het lichaam.

 

afbeelding: https://www.path2yoga.net/2011/03/finding-inspiration-for-your-yoga.html

 

8 Trappen van Yoga Nidra

1. rondgaan met het bewustzijn op externe geluiden, om de geest te kalmeren, Antar Mouna genaamd;

2. een voornemen of besluit nemen dat Sankalpa heet; een korte, positieve, duidelijk besluit/voornemen, 

kies maar één sankalpa, die aansluit bij wat je nodig hebt, formuleer dit in het NU, en altijd positief en gebruik van het woord 'niet' als in 'ik ben niet gespannen', neemt de ontvankelijke geest niet op maar hoort daarin 'ik ben gespannen', in plaats daarvan kun je je voornemen 'ik laat dat achterwege ...'.

bijv. 'ik ben ontspannen', 'Ik ben zacht naar mezelf', 'Ik geniet van alles om me heen', 'Ik ben tevreden', 'ik ben positief', 'ik ben zeker van mezelf'. 

Kies niet steeds een andere sankalpa dan blijft je geest daaraan werken, houd dus steeds dezelfde aan totdat dit er is. Verwacht niet meteen resultaat daar is tijd voor nodig. Afhankelijk van het soort voornemen en de mate waarin het in je geest is ingeplant. Het resustaat hangt af van je ernst en diep gevoelde behoefte het doel van je sankalpa te bereiken.

3. Reis door het lichaam: het bewustzijn wordt langs de verschillende lichaamsdelen geleid, waarbij geen concentratie nodig is maar: a. aandachtig blijven b. luisteren naar de stem  c. de geest vlug mee laten gaan met de opdrachten; dit geeft fysieke ontspanning

4. bewustwording van de adem: met als gevolg nog meer fysieke ontspanning

5. ontwikkelen van zintuiglijk gevoel: lost emotionele spanningen

6. visualisaties: leidt tot mentale ontspanning

7. Sankalpa: beëindigen van de oefening met herhaling van de sankalpa

8. Terugkeren: eindiging van Yoga Nidra door de geest en het lichaam geleidelijk terug te brengen naar de buitenwereld.

 

https://winterbrown.wordpress.com/2015/03/10/yoga-nidras-physiological-benefits/

Geschiedenis

Yoga Nidra is ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati. Hij ontwikkelde dit systeem na verdere bestudering van de tantrische geschriften. Het kenmerkende was de systematische rondgang van het bewustzijn doorhet lichaam, die afkomstig was van de tantrische praktijk van nyasa (d.w.z. de geest 'plaatsen' of 'brengen' naar dat punt). Nadat hij dit systeem ontwikkelde, heeft hij dit eerst op zichzelf en daarna op vele andere mensen uitgeprobeerd. Het lukte hem zelfs een Duitse herdershond te trainen, aldus Swami Satyananda in zijn boek Yoga Nidra. 

 

Een van de voorbeelden die in zijn boek staan, is wat hij zijn interessantste proef noemt. Dat is die met een jongetje dat zich bij zijn ashram meldde voor sannyasa (levensfase waarin men zich wijdt aan spirituele zaken en in ascese leeft en/ook ervaring en kennis doorgeeft aan de maatschappij). Swami Satyananda Saraswati wilde hem naar school sturen maar de jongen weigerde. Het was een heel stoute jongen die de hele dag door dingen kapot maakte, hij treiterde bezoekers en veroorzaakte ongelukken. Tenslotte werd hij zo'n lastpost dat de Swami besloot Yoga Nidra op hem uit te proberen. 

 

Hij begon ermee hem het 15de hoofdstuk van de Bhagavad Gita (onderdeel van een zeer omvangrijk episch gedicht genaamd de Mahâbhârata (dit is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India, geschreven door de wijze Vyâsa, wat samen met de Ramayana een belangrijke culturele hoeksteen vormt van het Hindoeïsme; dit is het op twee na grootste literaire werk van de wereld na het epos van Koning Gesar en Manas en bestaat uit 18 delen, elk weer onderverdeeld in kleinere delen en omvat in zijn meest uitgebreide versie meer dan 100.000 verzen, waardoor het ongeveer vier keer zo lang is als de Bijbel en zeven keer zo langs als de Ilias en de Odyssee) voor te zingen, ongeveer drie minuten nadat hij in slaap was gevallen. Daarna liet hij hem, wanneer hij 's morgens opstond, het hoofdstuk doorlezen, hetgeen hij natuurlijk achteloos deed. Na een week kon hij het hele hoofdstuk van buiten opzeggen.

Toen dit lukte ging Swami Satyananda Saraswati door met andere teksten en op deze manier kreeg hij het voor elkaar hem diverse Indiaas oudste geschriften, de Bijbel, de Koran, Engels, Hindi, Sanskriet, alles wat hij kende, te leren, terwijl de jongen lekker sliep. Op zijn eenentwintigste stuurde hij de jongen die elf talen spreekt en schrijft en lezingen in het Engels geeft, terwjil hij nooit naar school is geweest, naar de Verenigde Staten. De hele studie en alles wat hij leerde vond plaats in een periode van twee jaar, waarin hij hem Yoga Nidra gaf en de jongen zich dit niet eens herinnert.

 

In zijn boek Yoga Nidra staan nog meer interessante voorbeelden en uitleg over zijn methode.

 

Bron: Yoga Nidra, Swami Satyananda Saraswati, 6e herziene editie, 2011, Yogabindu, Satyananda YHogacentrum te Grave, drukkerijfortrass.nl Boxmeer, NL; 

Vormingsinstituut voor Yogadocenten Zolder. 

Afbeelding: https://www.bol.com/