Ayurveda

                                                     (Ayurveda bestrijdt de ziekte niet, maar stimuleert juist de gezondheid)

                                                                                                                                           - Robert Swami Persaud

Foto: 

Ayurveda                                   

Ayurveda is een term uit het Sanskriet en betekent letterlijk vertaald: 'inzicht in het leven'

Ayus =  leven                                                                              

Veda = komt overeen met het Latijnse 'virdere' en betekent 'zien'

 

Veda’s         

Wat is de oorsprong van Ayurveda of hoe is dit ontstaan? Als wij deze vraag willen beantwoorden dan halen wij kort de Veda’s aan. De Veda's zijn de oudste, heilige, Indiase geschriften die er bestaan, zo'n 5.000 jaar voor Christus. De Veda is geopenbaard door klank en woord en gehoord door de Rishi's (de grote Wijzen). De geleerde Meesters van de traditie van leren omtrent de Waarheid die men 'Vyâsa', noemde kregen de opdracht alle, mondeling overgeleverde teksten bij elkaar te brengen. Vandaar dat 'Vyâsa' uiteindelijk een mythe werd en de naam 'Vyâsa', ging beschouwen als de auteur van de Veda zelf, de Mahâbhârata, de Bhagavad Gîtâ, en een commentaar op de Yoga Sûtra's die Vyâsabhâshya heet.

De Vyâsa's brachten de verschillende verzamelingen van de Veda samen, en waren dus enkel de samenbrengers of compilatoren van de Veda's maar zeker niet de auteurs, op een systematische en georganiseerde manier in vier boeken:  

 - Rig Veda   

 - Sâma Veda

 - Yajur Veda

 - Atharva Veda (Bevat bezweringen en magische formules om ziekte en kwaad af te weren.Dit zal één van de bronnen worden van de latere Ayurveda of geneeskunde).                         

Ayurveda is dan ook de oudste, holistische genees- en zienswijze.

Ayurvedische behandelingen zijn erop gericht om de balans in de fysiologie van het menselijk lichaam te herstellen. Ieder mens heeft unieke lichamelijke en geestelijke kenmerken.

Als wij ons goed voelen, staan we er meestal niet bij stil wat er allemaal in ons lichaam gebeurt. Wanneer wij ons zelf in de spiegel bekijken, zien we steeds weer hetzelfde uiterlijk. Zodra we erbij stil staan beseffen we pas dat het lichaam iedere dag biljoenen cellen afbreekt en vervangt door nieuwe cellen.

Op het moment dat we ongemak gaan ervaren of ziek worden, stellen wij de vraag waarom ons lichaam niet functioneert zoals het zou moeten. Ayurveda functioneert ook als een graadmeter van onze gezondheid en het basisprincipe hierin is: evenwicht, 'voorkomen is beter dat genezen’.

Ayurveda stelt dat alles in het universum, zowel in de mens als daarbuiten – dus zowel in het lichaam, als ook in voeding, mineralen etc. – bestaat uit de vijf elementen.

Volgens Ayurveda bestaat ons lichaam uit 5 oer-elementen: aarde (prithvi), water (jala), lucht (vayu), vuur (agni) en sfeer (akasha) en als de elementen uit balans zijn dan hebben we het over dosha's. Dosha betekent letterlijk 'verstoring', 'onbalans' of 'onjuist' en bestaat uit drie constituties of vormen: Kapha, Pitta en Vata. Wanneer de dosha's in balans zijn dan heten ze dhatu's.

 

Element                   Dosha  onbalans                   Zorgt voor:                   Dhatu (balans)

Aarde (prithvi)

+ water (jala)                                    Kapha                                                       Stabiliteit                                             Ojas 

   

Vuur  ( agni)                                       Pitta                                                          Transformatie                                     Agni

 

Lucht (vayu)                                       Vata                                                          Stroming                                              Prana

Sfeer (Akasha)     

 

De vijf elementen manifesteren zich in het menselijk lichaam via de Tri-dosha: de drie bio-energieën Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha’s zijn als het ware de functie-gebieden van het menselijk lichaam en vormen altijd een verhouding die uniek is voor ieder mens afzonderlijk.

Ziekte is volgens de Ayurveda altijd terug te voeren op een verstoring, die zichtbaar wordt in disbalans van één of meer dosha’s, en Ayurveda is er op gericht deze dosha’s weer in balans te brengen.

 

Ayurveda heeft ook vele van de traditionele geneeswijzen geinspireerd zoals Tibetaanse, Chinese en Griekse geneeskunst, en wordt daardoor beschouwd als de moeder van de geneeskunde. Ayurveda wordt sinds 1975 door de World Health Organisation (WHO) als geneeswijze erkend.

 

Wilt u meer weten over de Ayurveda dan is het boek 'De Ayurveda snel begrijpen' van Robert Swami Persaud (Vaidya) www.ayurveda-center.com, een aanrader om te lezen.